Az új Galaxy Watch az AI segítségével ösztönöz az egészséges életmódra

A Samsung az év elején, a Galaxy S24 sorozat bevezetésével alapozta meg mobil AI korszakát és kötelezte el magát a Galaxy AI1 széleskörű bevezetése mellett. E törekvés részeként a vállalat Galaxy Watch okosóráira is kiterjeszti mesterséges intelligenciáját, ezáltal továbbfejlesztve a készülék népszerű egészségügyi funkcióit. A Samsung célja, hogy a nagy teljesítményű, okoseszközre telepített AI és a Samsung Health alkalmazás összekapcsolásával személyre szabhatóbb és biztonságosabb egészségügyi élményt kínáljon.

Fejlett intelligencia az átfogóbb megértésért és a motivációért
A Samsung célja, hogy fejlett egészségügyi és jólléti élményt nyújtson, kezdve az átfogó és könnyedén hasznosítható információkkal, amelyek segíthetnek az egyéni egészségügyi mintázatok és szokások megértésében. A Galaxy AI és a Samsung Health összekapcsolásával bevezetett új funkciók még teljesebb képet adhatnak a felhasználók egészségéről, továbbá mindennapi jóllétük fokozására ösztönözhetik őket. Az Energy Score2 (Energia pontszámok) funkció segítségével, a személyes egészségügyi mutatók kombinált elemzésével a felhasználók jobban megérthetik aktuális állapotukat. A mesterséges intelligencia elemzi az átlagos alvásidőt, az alvásidő folytonosságát, lefekvési és ébredési idő következetességét, az alvás időzítését, az előző napi tevékenységet, az alvás alatti pulzust és a pulzusváltozékonyságot3. A Wellness Tips4 (Jólléti tippek) hasznos információkkal, motivációs tippekkel és útmutatásokkal támogatja a felhasználókat egészségügyi célkitűzéseik elérésében.

Alaposabb és pontosabb eredmények
A pontos és átfogó egészségügyi mutatók elengedhetetlenek a legjobb intelligens egészségügyi élmény biztosításához. A továbbfejlesztett egészségügyi algoritmusok és az adatokat nyomon követő eszközök holisztikus, még inkább személyre szabott és könnyedén hasznosítható információt nyújtanak, ha azokat AI funkcióval látják el. Tekintettel arra, hogy a jó egészség a jó alvással kezdődik, a Samsung folyamatosan fejleszti alvási AI algoritmusát, hogy mélyrehatóbb alvási elemzést végezhessen. A Sleep Insights-hoz (Alvási ismeretek) hozzáadott új alvási mutatók részletesebb és pontosabb elemzést nyújthatnak az alvás minőségéről, ezáltal a felhasználók jobban megérthetik az alvási mintázataikat és jobb szokásokat alakíthatnak ki az alvásminőség növelése érdekében. Ezen újonnan hozzáadott mérések közé tartozik az alvás közbeni mozgás, az elalvás kezdeti késleltetése, az alvás közbeni pulzus és a légzési ritmus megfigyelése, olyan eddig támogatott mutatók mellett, mint például a horkolási órák száma, a véroxigénszint vagy az alvási ciklus.

Az új fitneszfunkciók – intelligens és bármilyen erőfeszítés nélkül könnyen igénybe vehető – fizikai teljesítménymérést kínálnak a még inkább személyre szabott edzéshez, amelyet már a korábbi készülékek is támogattak. A Személyre szabott pulzustartomány öt futási intenzitási szintje mellett, az új, részletes Aerob Küszöb (Aerobic Threshold, azaz AT) / Anaerob Küszöb (Anaerobic Threshold - AnT) Pulzuszóna mutatók5 támogatják az eredményes futást, miközben gyors elemzéseket készítenek a teljesítményéről. A kerékpárosok könnyedén, mindössze 10 perc alatt kiszámíthatják a Funkcionális Küszöbteljesítmény (Functional Threshold Power - FTP) mutatókat6 és az AI adat elemzés alapján személyre szabott teljesítményindexet használva maximalizálhatják teljesítményüket, így akár profi szintre emelve edzésüket. Mindemellett az egészséges életmódot monitorozó eszközök nagyobb kényelemmel segítenek az edzések és a fejlődés nyomon követésében. Az új Workout Routine (Edzésrutin) funkció segítségével különböző gyakorlatok kombinálásával személyre szabott edzéstervet hozhatunk létre, emellett zökkenőmentes átmenetet biztosítva az egyes gyakorlatok között anélkül, hogy meg kellene állítani az edzést. A motiváció fenntartása és a pontos nyomkövetés érdekében pedig a Race (Kihívás) funkció7 összehasonlítja az aktuális és a korábbi, ugyanazon útvonalon megtett futó vagy kerékpáros teljesítményünket.

„Azáltal, hogy a Galaxy AI erejét az egész ökoszisztémánkra kiterjesztjük, új lehetőségeket nyitunk meg, amelyek az eddiginél nagyobb személyre szabhatósággal és intelligenciával nyújtanak optimalizált és átfogóbb összekapcsolt élményeket felhasználóinknak – mondta el Junho Park, a Samsung Galaxy ökoszisztéma termékstratégiai alelnöke és vezetője. – A Galaxy Watch órákon is bevezetett Galaxy AI csupán a kezdet, izgatottan várjuk, hogy még több Galaxy eszközre terjeszthessük ki a mesterséges intelligenciát."

Az új funkciók az év végén megjelenő One UI 6 Watch operációs rendszert futtató, következő generációs Galaxy Watch okosórákon válnak elsőként elérhetővé. Júniustól meghatározott számú Galaxy Watch felhasználó próbálhatja ki a bétaverziót8. Ez csupán betekintést enged a felhasználóknak, hogy megismerjék a Galaxy AI teljes erejét, amely a fejlesztéseket hozó hardverfrissítéssel az új Galaxy Watch órákon válik majd elérhetővé.   

1 Bizonyos Samsung AI-funkciókhoz Samsung-fiók bejelentkezés szükséges. A Samsung nem vállal garanciát az AI funkciók által nyújtott eredmények pontosságáért, teljességéért vagy megbízhatóságáért. A Galaxy AI funkciók elérhetősége készülékmodellenként változhat. A Galaxy AI funkciók 2025 végéig ingyenesen rendelkezésre állnak támogatott Samsung Galaxy készülékeken. A harmadik felek által biztosított AI-funkciók esetében eltérő feltételek lehetnek érvényben.
2 Kizárólag általános jólléti és fitnesz célokra. Elérhető Android telefonokon (Android 10 vagy magasabb operációs rendszer) Samsung Health alkalmazással (v6.27 vagy magasabb verzió). Samsung-fiók bejelentkezés szükséges. Az Energy Score használatához a Galaxy Watch (Galaxy Watch4 vagy később megjelent Galaxy Watch sorozat) által követett egészségügyi adatokat szinkronizálni kell a Samsung Health alkalmazással. Szükség van legalább az előző napi aktivitási és alvási adatokra, valamint alvás közbeni pulzusszámadatokra.
3 Nem szolgál a hagyományos diagnosztikai és kezelési módszerek helyettesítésére.
4 Elérhető Android telefonokon (Android 10 vagy magasabb operációs rendszer) Samsung Health alkalmazással (v6.27 vagy magasabb verzió). Samsung-fiók bejelentkezés szükséges. Nem szolgál egészségügyi állapot felismerésére, diagnosztizálására vagy kezelésére. Az eredmény kizárólag személyes használatra szolgál. Kérjük, tanácsért forduljon orvosához!
5 A Pulzuszóna mutatók a kültéri tevékenység kiválasztásakor engedélyezett. Több mint 10 perces, 4 km/órás vagy annál nagyobb sebesség szükséges a használathoz.
6 A személyre szabott FTP méréséhez a Galaxy okostelefont egy teljesítménymérőhöz kell csatlakoztatni. A pontosabb FTP kiszámításához a Galaxy Watch okosórát okostelefonhoz kell csatlakoztatni. Az FTP értéke automatikusan megállapításra kerül, ha a kerékpározás közepes vagy magas intenzitáson történik több mint 4 percig a kerékpárra csatlakoztatott kerékpáros teljesítménymérővel. A gépi tanulás segítségével minél többet tekernek a felhasználók, annál pontosabb és személyre szabottabb FTP értékeket kapnak. A kerékpáros teljesítménymérő külön megvásárolható. A hagyományos FTP-elemzés időtartama a professzionális eszközökön átlagosan maximum 1 óra.
7 A Race funkció csak szabadtéri futás és szabadtéri kerékpározás esetén vehető igénybe. Az összehasonlító mérésekhez az előre generált pályán kell futni. A felhasználók legfeljebb 14 nappal ezelőtti időkeretből származó rekordok egyikének kiválasztásával végezhetnek összehasonlítást. A rekordok Race funkción keresztüli összehasonlítása csak akkor lehetséges, ha az előző rekord kiindulási pontjával azonos helyről indítják. Ha a kiindulási pontok eltérőek, automatikusan átvált Futás üzemmódra.
8 A One UI 6 Watch bétaverzió a Galaxy Watch4, Galaxy Watch4 Classic, Galaxy Watch5, Galaxy Watch5 Pro, Galaxy Watch6 és Galaxy Watch6 Classic felhasználók számára válik elérhetővé az Egyesült Államokban és Dél-Koreában a Samsung Members alkalmazáson keresztül.