Mi várható a magyar válogatottól a 2024-es Eb-n?

Azok, akik csak követik a jelenlegi magyar válogatottat, és soha nem érdeklődtek a története iránt, nagyon meglepődnek, ha megtudják, hogy ennek a csapatnak két világbajnoki ezüst- és egy Eb-bronzja van. Márpedig nem maradt annyi szurkoló, aki elkapta és emlékszik ezekre az eredményekre (és nem csak tud róluk), a mostani Trikolorok pedig jóval szerényebbek – például vb-n közel negyven éve nem szerepeltek, ill. a 2016-os tornáig 44 év szünetet tartottak a kontinentális fórumokon.

Ám az Eb 2016-ban történt 24 fősre bővülése pozitívan hatott a magyarok ellátásaira - sorozatban harmadszor kvalifikálták magukat a tornára, a szünet utáni első próbálkozás pedig még a bajnokságot is lehetővé tette. azonnal áttörni a ⅛-re. A magyar futball nívója általában véve, ezt bizonyítja a Nemzetek Ligájában elért siker is, ahol Marco Rossi együttese második szezonban játszik az A divízióban Egyszóval tele vannak óvatos optimizmussal a Trikolorok szurkolói, ill A Mostbet kifizetés jó együtthatót ad Magyarország rájátszás ára - 1 ,75 (2,1 a bukás).

Sok sikert a minősítéshez

Az Eb előtti selejtező tornák sorsolása mindig úgy történik, hogy a csoportok egyenlőek. E logika szerint mindegyikben kell lennie valakinek a nyilvánvaló óriások közül, egy-két nyilvánvaló kívülálló és ugyanennyi középparaszt. A G kvintettben Litvánia esélytelennek tekinthető (amely végül nem az utolsó helyet foglalta el), a fő favoritnak pedig az igazi félelmetes erőnek nem tekinthető Szerbia tűnt. A korábbi menetrendek szerint Magyarországnak, Montenegrónak és esetleg Bulgáriának kellene versenyeznie a második belépőért a kontinentális fórumra.

Egyrészt bizonnyal az óriások hiánya keltett némi optimizmust a magyar szurkolókon, másrészt - csapatuk papíron nem rendelkezik nyilvánvaló és előre garantált előnyökkel a felsorolt ​​riválisokkal szemben. A magyar végeredmény tehát igazi sikernek tekinthető - egyetlen meccs elvesztése nélkül a háromszínűek szerezték meg az első helyet, 4 ponttal szakadtak el a szerbektől és 7 ponttal a harmadik helyen álló montenegróiak tól.

A selejtezőcsoport győztesének státusza rossz tréfát űzött a magyar válogatott Eb-szereplési elvárásaival - a záró részben alapvetően más szintűek az ellenfelek. Itt még az a formátum, amelyben a kvartett harmadik helyezettje is jegyet adhat a ⅛-nek, egyáltalán nem garantálja, hogy a magyarok kijutnak a kieső meccsekre.

Csoportkör: igazi próbatétel

Magán az Eb-n a döntetlen nem kímélte a magyarokat - elég erős ellenfeleket kaptak, köztük nincs olyan, aki biztosan adna legalább egy pontot Magyarországnak. De nézzük meg részletesebben a naptár összes mérkőzését.

  • Svájc – június 15. A Crusaders az elmúlt évtizedekben kiváló példája egy masszív középosztálybeli csapatnak, amely rendszeresen utazik a vb-re és az Eb-re, és semmiképpen sem ad pontokat minden versenyző számára. A legutóbbi két személyes találkozó a svájciak győzelmével zárult, de ez hét-nyolc éve volt, más csapatoknál. A fogadóirodák ugyanakkor 3,4-es szorzót adnak a magyarok győzelmére, ellenfelükre pedig csak 2,1-es szorzót. A győzelem lehetséges, de a valóságban megéri az öröm és a döntetlen.
  • Németország – június 19. Egyrészt klasszikus Dávid kontra Góliát szituáció, a magyarok pedig egyértelműen kívülállók legyenek. Valójában a fogadóirodák ugyanúgy értékelik Marco Rossi csapatának esélyeit – a kitalált győzelméért a tét akár ötszörösére is visszakerül a prognosztika. A korábbi találkozók statisztikái viszont ennek éppen az ellenkezőjét mutatják: a legutóbbi három meccsen a Bundesteam kétszer is döntetlent játszott Magyarországgal, az utolsó meccset pedig teljesen elvesztette. Ugyanakkor a közel múltról beszélünk, és nem a barátságos meccsekről – az Euro-2021-ről és a Nemzetek Ligájáról volt szó 2022 őszén. A németek azonban maguk is tudnak saját kudarcaikról, és nagyon érdekeltek abban, hogy végre kiegyenlítésének hazai közönség elé.
  • Skócia – június 23. Valószínűleg fejpárbaj lesz – az ellenfelek pontszerzés nélkül, vagy minimális számmal közelíthetik meg. Egy ilyen játékban bekövetkezett vereség valószínűleg teljes kudarcot jelent a tornán, de a győzelem legalább a harmadik helyet és a ⅛ reményét adná. A skótok azonban úgy tűnik, nem adják magukat könnyen: az egyetlen, viszonylag friss, 2018-ban lezajlott meccsen a tartánok diadalmaskodtak.

Potenciálisan a magyarok legrosszabb eredménye 0 pont lehet a csapatverseny végén. Ez nem fantázia – mindegyik ellenfél képes legyőzni a Trikolorokat. Hasonlóképpen, egy csapat korlátozhatja magát egyetlen pontszerzésre, ragaszkodva egy véletlenszerű döntetlen hez bármelyik ellenféllel, de ez nem ad semmit a verseny kilátások szempontjából.

A továbbjutáshoz a magyaroknak meg kell győzniük Skóciát – lehetséges, és más csapatot is, de az már sokkal nehezebb. A skótok felett aratott győzelem mellett nagyon kívánatos, hogy a kvartett favoritjai elleni meccseken még legalább egy pontot szerezzenek. Négy pont szinte biztosan elég lesz a harmadik helyhez és a rájátszásba kerüléshez.

Mi vár a rájátszásban?

A fogadóirodák úgy vélik, hogy Magyarország közvetlenül a csoportkör után kieshet (2,1-es szorzó), és ha ez nem történik meg, akkor már ⅛-ben (2,6). Az első ellenfél a magyarok teljesítményétől és a többi csoport tornamenetrendjétől függ. Fontolja meg néhány lehetséges forgatókönyvet:

  • az első hely - a C csoport nem győztese: nagy valószínűséggel Dánia, vagy a jól ismert Szerbia, Anglia is elméletileg lehetséges;
  • a második - a B csoport nem győztese: valószínűleg valaki a spanyol, olasz, horvát gyilkos trióból;
  • a harmadik - ha ez egyáltalán elég a rájátszáshoz, akkor az ellenfél a jelöltek nagyon széles köréből lesz, és szükségszerűen a csoportjuk győztese (B, E vagy F).

Következtetés

A futballcsapat szurkolója mindig álmokkal jár, a magyarok pedig álmodozhatnak a rájátszásról, bár ez nem garantált. ⅛-ben Szerbia, Ukrajna, Románia, Törökország vagy Csehország igen szerencsés sorsolásnak tekinthető, de még ezek sem ajándékok, így Magyarország nem megy tovább.