Összefog a Siemens az AWS-szel és a SONY-val

Közös fejlesztések mellett döntött a mesterséges intelligencia, valamint a metaverzum és a virtuális valóság (VR) technológiák ipari felhasználásának területén a Siemens, az Amazon Web Services-zel és a SONY-val együttműködve. A két kezdeményezést a CES-en, a Las Vegas-ban tartott legnagyobb konzumertechnológiai kiállításon és konferencián jelentették be.

Termelékenységnövelés generatív AI használatával
A Siemens és az Amazon Web Services (AWS) együttműködése nyomán a szakemberek a generatív mesterséges intelligencia segítségével hozhatnak létre alkalmazásokat, és bővíthetik meglévő szoftvereiket, a mérnöki tervezéstől, illetve a gyártástól kezdve, a logisztikán át, olyan területekig, mint a biztosítás és a pénzügyi szolgáltatások.

Ehhez a Siemens a Mendix low-code fejlesztői platformjával integrálja az Amazon Bedrock szolgáltatását, amely a vezető AI cégek nagy teljesítményű alapmodelljeihez ad hozzáférést egyetlen API-n keresztül, a felelősségteljes használathoz szükséges biztonsági, adatvédelmi és más képességekkel együtt. A generatív AI modellek integrálásához a fejlesztőknek eddig hozzáférési jogosultságokat kellett kérniük, és külön funkciókódot írniuk. A Mendix és az Amazon Bedrock új integrációjával mindezt pár kattintással elvégezhetik, így az adott használati esethez illeszkedő modellt gyorsan és biztonságosan beilleszthetik alkalmazásaikba, anélkül, hogy saját AI-infrastruktúrát kellene kiépíteniük.

Így a Siemens Xcelerator portfóliójában elérhető Mendix platform több mint 50 millió felhasználója az integrációnak köszönhetően világszerte hatékonyabban dolgozhat több mint 200 ezer alkalmazással. A generatív AI segítségével a gyári munkások például gyorsabban megtalálják a gépek dokumentációját, és generálnak releváns vizualizációkat, anélkül, hogy az adatbázisokban és kézikönyvekben manuálisan kellene keresniük. A termelési mérnökök pedig a generatív mesterséges intelligenciával javaslatokat adhatnak, illetve kaphatnak a karbantartást, a pótalkatrész-ellátást és a termelékenységet javító gépbeállításokhoz.

A mesterséges intelligencia ipari felhasználása kapcsán legutóbb a Microsofttal kötött partnerséget a Siemens. Az AI alapú ipari chatbot segítségével többek között az összetett kódok hibamentesítése válik könnyebbé, a szimulációk átfutása pedig hetekről percekre rövidül.

A SONY-val valósul meg az ipari metaverzum következő lépcsőfoka
Szintén a Siemens szoftvereit ötvözik a SONY egyik legújabb térbeli tartalomkészítő rendszerével, amely – a VR/AR headsetekhez némileg hasonlóan – sisakszerű alkalmazást és vezérlőket tartalmaz.

Ezzel a sisakkal és a hozzá kapcsolódó szoftverekkel a tervezők és mérnökök intuitív módon, könnyedén hozhatnak létre 3D-s leképeződéseket, amelyeket aztán az ipari metaverzum virtuális környezetben a még precízebb és költséghatékonyabb tervezésre lehet felhasználni. A jövő ipari metaverzuma így valós időben segítheti a vállalatoknak a kihívások megválaszolását, felgyorsítva ezzel az innovációkat, és növelve a fenntartható működést.

A sisak és a tervezőszoftverek használatáról itt érhető el egy rövid bemutató videó.