Törökországi földrengés: családok százai vannak még mindig a romok alatt

A legfrissebb adatok szerint legalább 9057 ember vesztette életét a természeti katasztrófában Törökországban és közel 2.600 halálos áldozatról tudunk Szíriában. A két országban összesen több mint 54000 ember súlyosan megsebesült, az ellátásra szorulók száma folyamatosan emelkedik.  A váratlan természeti csapás és az azt követő utórengések szinte ellehetetlenítik azoknak a gyermekeknek és családjaiknak életét, akiket már eddig is súlyos veszélynek tett ki a zord tél, a gazdasági válság, és az áramszolgáltatás hiánya.

Otthonok ezreit rombolta le a földrengés, így kisgyerekes családok a szabad ég alatt, az utcákon, pályaudvarokon, bevásárlóközpontokban, hidak alatt, mecsetekben és iskolákban kerestek menedéket. Rengeteg család vált kitetté az időjárás viszontagságainak egy olyan évszakban, amikor a hőmérséklet rendszeresen fagypont alá esik és nem ritka sem a hóesés, sem a jégeső.

Pontos adataink még nincsenek, de azt már tudjuk, hogy iskolák, kórházak és más egészségügyi intézmények százai károsodtak, vagy akár teljesen megsemmisültek a természeti katasztrófában. Csak Aleppóban legalább négy iskola vált a földdel egyenlővé, ami hosszú távon rontja a gyermekek helyzetét. A közutakat és a létfontosságú infrastruktúrát ért károk megnehezítik a mentési munkálatokat és az azonnali életmentő segítségnyújtást.

Az UNICEF jelen van a katasztrófa sújtotta térségben, és küzd a gyerekek biztonságáért.

  • Biztosítja az érintett gyermekek és családok biztonságos ivóvízhez való hozzáférését, ez kiemelten fontos a betegségek megelőzésében.
  • A többi ENSZ-ügynökséggel és partnerrel együtt szervezi a folyamatos élelmiszer-ellátást, ehhez mozgósítja az alapvető ételkészleteket a régió minden tájáról, valamint terápiás készítményeket szállít a leginkább kiszolgáltatott gyerekek számára.
  • Mobilcsapatokon keresztül biztosít egészségügyi felszereléseket, orvosi ellátást és sürgősségi kezeléseket a térségben.
  • A hideg téli időjárás elleni védekezésre meleg takarókkal, téli ruhákkal látja el az áldozatokat.
  • Pszichológiai elsősegélyt nyújt azoknak a gyerekeknek, akik családjuktól elszakadva, egyedül maradtak. Segít az azonosításban és a családok újraegyesítésében.

Az UNICEF jelen van mindkét katasztrófa sújtotta országban és küzd a gyerekek biztonságáért. Együttműködünk a török kormánnyal és a katasztrófavédelemmel is a széleskörű humanitárius segítségnyújtás megszervezésében. Jelenleg a túlélők felkutatása és kimentése, valamint az egyedül maradt gyerekek azonosítása és a családok újraegyesítése jelent prioritást Szíriában és Törökországban egyaránt.

“Szívszorítóak a képek, amelyek Szíriából és Törökországból érkeznek” – mondta Catherine Russell, az UNICEF ügyvezető igazgatója. “Az, hogy a földrengés hajnalban csapott le, amikor a gyermekek és családjaik mélyen aludtak, még súlyosabbá tette a helyzetet és a folyamatos utórengések tovább növelik a kockázat mértékét. Szívünkben és gondolatainkban az érintett gyermekekkel és családokkal vagyunk, különösen azokkal, akik elvesztették szeretteiket, vagy megsérültek. Elsődleges számunkra annak biztosítása, hogy az érintett gyermekek és családok megkapják azt a támogatást, amelyre oly égetően szükségük van.”

Versenyt futunk az idővel, napról napra egyre több család kerül kritikus helyzetbe a földrengések miatt.

Segítse az UNICEF életmentő munkáját, Ön is adományozhat az áldozatok azonnali megsegítésére. Kérjük, hogy amennyiben teheti, támogassa a szervezet humanitárius vészhelyzeti segítségnyújtását az alábbi linkre kattintva:

Így segíthet >>>>

Címlap fotó: ©UNICEF_UN0777947_Al-Aboud_AFP (Forrás: AFP)