Több százan úszták át a fűzfői öblöt

Több száz sportember tette próbára a képességeit szombaton Balatonfűzfő és Balatonalmádi között az Open Water Tournament (OWT) nyíltvízi úszóbajnokság első futamán. Az amatőrök és profik 3 és 9 kilométeres táv között választhattak, biztonságukról 35 hajó gondoskodott. Az éjszakai vihar miatt a szervezők a meteorológiai szolgálattal és hatóságokkal folyamatosan egyeztetve az indulást reggelről délre halasztották, ekkor már kellemes időjárási körülmények fogadták az úszókat.

Elsőként az eseményt megnyitó Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó ugrott a vízbe. „A 3 kilométeres távot teljesítettem. Ideális viszonyok fogadtak bennünket, kis hullámok tették még izgalmasabbá az úszást és a hőmérsékletre se lehetett panasz. Örülök, hogy ilyen sokan eljöttek, fantasztikus volt a hangulat és rengetegen bevállalták a 9 kilométeres távot is, pedig az igazán embert próbáló feladat” – mondta Kiss Gergely. „A tavalyi nehéz év mindannyiunkat ráébresztett, hogy lehet a szabadban is sportolni, legyen szó futásról, túrázásról, vagy éppen úszásról. Utóbbihoz szerencsére csodálatos tavaink és folyóink vannak az országban” – tette hozzá a bajnok.

Az OWT-t a Budapest Urban Games-t 2014-ben életre hozó csapat indította útjára. Az Open Water Tournament célja, hogy profi versenykörülményeket biztosítson Magyarország vizeiben – nemcsak a profik számára. „A fűzfői öböl a megfelelő szélviszonyok miatt is ideális helyszín az úszáshoz, a pályát pedig úgy alakítottuk ki, hogy a versenyzőknek csak az úszásra és a környezetre kelljen koncentrálni. Nagyszerű strandhangulat alakult ki, látszik, hogy egyre többen szeretik a sportot az utazással, vakációzással összekötni” – mondta Mezős Balázs főszervező. 

Július 17-én az OWT Paksra, augusztus 21-én pedig Gyékényesre látogat el, mindkét helyszínre várják a vadvízi úszás szépsége iránt érdeklődő profik és amatőrök jelentkezését. 

Regisztráció itt: http://openwater.hu/regisztracio