Kifejezetten dohányosok számára fejlesztettek vitamin készítményt

Egy 2019-as adat szerint csökkenőben van a dohányosok aránya Magyarországon, de így is a lakosság 27 százaléka érintett. A dohányzás és a dohányzásról való leszokás közben kiemelten fontos a dohányosok légző- és immunrendszerének védelme, illetve erősítése. A káros szokásról való leszokás idején előnyös lehet olyan étrendkiegészítők használata is, melyek összetevőik révén védik a tüdő szövetét – ilyen gyógyhatású készítményt fejlesztettek Magyarországon.

A dohányzás terén kedvező változások következtek be hazánkban: az elmúlt egy évtizedben csökkent a napi rendszerességgel, vagy alkalmanként dohányzók aránya, illetve nőtt azoké, akik még soha nem gyújtottak rá. Jelenleg a lakosság 27 százaléka dohányzik. Leginkább a fiatalabb férfi felnőttek körében szorult vissza a dohányzás, ugyanakkor a 65 év feletti nők esetében a rendszeresen dohányzók aránya emelkedő tendenciát mutat.

A dohányzás köztudottan káros nemcsak a dohányzó egyén, hanem környezete egészségére is. A függőséget okozó nikotin mellett négyezer kémiai vegyület jut a dohányzással a szervezetbe. Közülük több is kifejezetten tüdőkárosító anyag, amelyek miatt csökken a légzési felület, és nő a daganatos betegségek kialakulásának kockázata. A dohányfüstben található rákkeltő anyagok minden daganattípus előfordulási gyakoriságát emelik, de különösen a szájüregi, gége-, és tüdődaganatokét.

Dr. Sági Zoltán tüdőgyógyász szerint a leszokást követően fokozatosan csökken a dohányzással összefüggő betegségek kockázata, megszűnik a reggeli hurutos köhögés és jobb lesz a közérzet.

A dohányzás ellen úgy lehet védekezni, hogy leszoknak róla
Az orvos szerint a leszokásban nagyobb a siker esélye, ha szakszerű támogató program keretei között történik meg a leszokás, amely több hónapot is igénybe vehet.

„A dohányzás pusztítja a tüdőszövetet. Meg kell tenni mindent annak érdekében, hogy a tüdő regenerációja minél magasabb mértékben létre tudjon jönni. Ebben a folyamatban a vitaminoknak is szerepe van. Továbbá a keleti gyógyászatból ismertek olyan természetes anyagok, melyek erősítik az immunrendszert, antioxidáns hatást gyakorolnak a tüdőkárosodásra, illetve védő hatással vannak a tüdőszövetre. Mindezt nagy mennyiségű tudományos adat is alátámasztja.” – magyarázta Dr. Sági Zoltán.

Mint mondta, ezek az anyagok nem csak a tüdőre vannak jó hatással, hanem az öregedéssel járó állapotok enyhítésére, a fáradtság, az éjszakai izzadás, a magas vércukor- és vérzsírszint, vese- és májbetegségek, valamint a hiposzexualitás kezelésében is kipróbált gyógymódok.

Példaként említette a Cordyceps sinensis nevű hernyógombát, ami természetes körülmények között 3-4 ezer méter magasan terem Kína területén. Az ottani klíma a legmegfelelőbb a számára, de a mai korszerű technikával már mesterséges körülmények között is lehetséges a termesztése, ezáltal szélesebb körben is alkalmazhatóvá vált. Több tudományos vizsgálatban azt találták, hogy a Cordyceps egyik bioaktív összetevője gátolta a tüdőszövet pusztulását és a cigaretta füst által kiváltott gyulladásos és oxidatív stresszt és sejtelhalást.

A másik ilyen természetes anyag a Boswellia serrata elnevezésű gyógynövény, amit itthon tömjénfának ismerünk. Ezt ősi idők óta használják sokrétű gyógyhatása miatt az ajurvédikus gyógyászatban. Kivonata jelentős gyulladáscsökkentő aktivitással rendelkezik, amely indokolttá teheti az alkalmazását bizonyos tüdőbetegségek, köztük az allergia és az asztma kiegészítő kezelésében is.

Vitamin a dohányosoknak
Az Air7 alapkészítmény hétfajta összetevőt tartalmaz, és a hét minden napján 1 kapszula az ajánlott adagja. Az Air7-nek van kimondottan dohányosok részére kifejlesztett fajtája is, amelyben kétszer annyi Cordyceps kivonat van, illetve a receptúra Boswellia-t is tartalmaz.

Ismert, hogy a rendszeresen dohányzók szervezete kevésbé képes a tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat feldolgozni és megtartani, így javasolt számukra a magasabb mennyiségű C-vitamin-fogyasztás. Szervezetükben az egészségre ártalmas oxidációs folyamatok indulnak el, így ezen káros folyamatok ellen fontos, hogy a dohányos megfelelő mennyiségű antioxidánst vigyen be.

A B vitaminok közül a B6 vitamin-más néven piridoxin elősegítheti az erős antioxidáns hatással rendelkező Q10 más néven ubikinon termelődését a szervezetben. A Q10 a sejtek energia termeléséhez nélkülözhetetlen vegyület. A D-vitamin hiánya pedig a szervezetben a rákos elváltozások kialakulásának egyik rizikófaktora.

Az Air7-ben mindezen vitaminok megfelelő mennyiségben megtalálhatóak, valamint a gyógynövény eredetű összetevői révén a készítmény fokozza az immunitást, gátolja a vírus mRNS termelődését, ezáltal utalva annak lehetőségére a COVID-19 és más vírusfertőzések megelőzésében is sikerrel alkalmazható.