Életmentő felszereléseket küld az UNICEF Indiába

Életmentő felszereléseket, többek között 3000 darab oxigénkoncentrátort, teszteket és orvosi eszközöket szállított az UNICEF Indiába, hogy így segítse az ország COVID-19 járvány ellen vívott harcát. 

A világ második legnépesebb országában, Indiában a koronavírus-járvány jelenleg pusztító második hulláma csaknem négyszer intenzívebb, mint az első volt. Az ország mintegy 200 ezer halottat gyászol és közel 18 millió regisztrált fertőzöttért aggódik. Az egészségügyi rendszer összeomlóban van: az ágyak telítettek, kritikus állapotban lévő betegeket mindenféle orvosi segítség nélkül kényszerülnek hazaküldeni, az oxigénkészlet kritikusan alacsony, sokak számára a feketepiac az egyetlen beszerzési lehetőség. A krematóriumok folyamatosan működnek, a parkolókban rögtönzött halotti máglyák égnek. Családok ezrei gyászolják szeretteiket.

“A COVID-19 járvány túlterheli az indiai egészségügy rendszert. Azonnali segítségnyújtásra van szükség, hogy elkerüljük a további tragédiákat” - mondta dr. Yasmin Haque, az UNICEF képviselője Indiában.

Az oxigénkoncentrátorok mellett a szervezet 500 darab oxigénterápiához szükséges berendezést, valamint 85 RT-PCR (COVID tesztelő) gépet juttatott el a helyszínre. Az UNICEF felügyeli ezen túlmenően 25 oxigéntermelő létesítmény üzembehelyezését India két régiójában. A gyermekvédelmi szervezet szakértőket küldött a leginkább fertőzött térségekbe, például Maharashtra államba, hogy támogassák a védekezési munkát.

„Amit Indiában látunk, az tragikus” – mondta George Laryea-Adjei, az UNICEF Dél-Ázsiáért felelős regionális igazgatója. „A legkiszolgáltatottabb családokat sújtja leginkább ez a halálos hullám. Az UNICEF arra kéri minden partnerét, hogy segítsen a helyzet kezelésében” – tette hozzá.

Az életmentő felszerelések biztosítása mellett az UNICEF együtt dolgozik az indiai kormánnyal, hogy a kiszolgáltatott gyermekek számára nyújtott szolgáltatások továbbra is működhessenek. A szervezet védőfelszerelésekkel látja el a helyi gyermekvédelmi dolgozók egy részét, valamint technikai segítséget nyújt az állami intézményeknek, hogy mintegy 12,3 millió gyerek otthonról tanulhasson. Indiában már a járványt megelőzően, illetve annak kezdetén is 286 millió gyermek szorult támogatásra.

Az UNICEF Magyarország is gyűjtést szervez, arra kérve mindenkit, hogy támogassa a szervezet munkáját Indiában, potenciálisan emberek életét mentve ezzel. A bejövő adományokból a szervezet oxigénforrásokat, teszteket és más létfontosságú eszközöket szerez be. Minél gyorsabban terjed a vírus, annál nagyobb az esélye, hogy mutálódjon, ezzel mintegy aláásva a világ koronavírus ellen folytatott küzdelmét. A világjárvány nem győzhető le nemzetközi összefogás nélkül, a nemzeti tragédiák újabb globális tragédiákhoz vezethetnek.

Az UNICEF munkáját itt tudja támogatni: https://unicef.hu/india-covid