Egy pólón a 302 magyar olimpiai bajnok

Az olimpia tiszteletére igazi különlegességgel rukkolt elő Simai Zsolt dizájner, ugyanis egy pólóra rászerkesztette – a sportáguk megnevezésével – mind a 302 olimpiai bajnokunk nevét. A magyar tervező a ruhadarabon az eddigi olimpiák évszámait, helyszíneit, és a magyar aranyérmek számát is felsorolta.

Nem az első olyan esemény, amely megihlette a magyar dizájnert. Készített már olyan nemzeti színű lobogót, amelyen az ’56-os áldozatok nevei szerepelnek, vagy éppen olyan emlékzászlót, amire felkerültek a szeptember 11-ei terrorcselekmény áldozatai, valamint az épület száma, amelyben tartózkodtak.

Csak a képzelet szabhat határt az alkotásoknak
Simai Zsolt tervező munkáját számos más alkotás is dicséri. Készített már hátizsákot, amelyen megtalálható a világ összes kutyafajtája vagy éppen olyan pólót, amelyre valamennyi magyar női és férfinév felkerült. Ezzel a dizájner megteremtette az egyedi ruhadarabok új világát: az aprómintás, jelentést hordozó pólók, hátizsákok, zászlók világát.

„Ez az egész onnan jött, hogy mindig is szerettem személyes ajándékokkal meglepni ismerőseimet. A szitanyomással készített egyedi pólóknál és párnáknál többet akartam. Így jött az első ötletem, amikor is egy jóbarátom 50. születésnapjára egy olyan pólót terveztem, amin több ezer 50-es számból rajzolódott ki egy nagy 50-es” – meséli az ötletgazda, Simai Zsolt, a Mintha Design alapítója.

Ezután pedig sorra jöttek az ötletek. Készített például egy olyan pólót, amelyre az összes magyar édesvízi hal magyar és latin nevén kívül a felfedezésének évét is felírta. De annak, hogy mi kerül fel egy-egy ruhadarabra, párnára vagy hátizsákra, tényleg csak a képzelet szab határt.

„Volt olyan, hogy megkeresett egy cég, hogy karácsonyra egy olyan sálat szeretne ajándékozni munkavállalóinak, amin az összes dolgozó neve rajta van. Aztán Trianon évfordulójához közeledve gondoltam, hogy mi lenne, ha egy zászlóra feltenném az elcsatolt és jelenlegi magyar települések nevét. Az a zászló 3 hónapig készült, a sárospataki könyvtárban naphosszakat ültem, hogy kigyűjtsem a településneveket, hogy ne legyen benne ismétlés vagy helytelen név. Így készült el a magyar zászló, rajta mind a 12780 településnévvel” – meséli lelkesen Zsolt.

Alapos kutatómunka előz meg egy-egy tervezést
A dizájner tehát nem csak tervez, hanem az apró szövegek tartalma tekintetében is alapos munkát végez, hiszen nem csupán az internetről szedi össze az információkat, hanem könyvtárakban, levéltárakban ellenőrzi, hogy valós adatok kerüljenek egy-egy textilre. A különleges, aprómintás pólók, pulóverek, hátizsákok, vagy éppen párnák pedig olyan technológiával készülnek, amelynek során gyakorlatilag belegőzölik az anyagba a mintákat. Így ettől tartósabb és jobb minőségű is lesz az egyedileg tervezet textília.

Fotó: Simai Zsolt